Jordbærtærte
Ingredienser: 1 tærteform ca 28 cm.
Mørdej:
150 g mel
100 g koldt smør i terninger
50 g flormelis
1 æg
Mazarinmasse:
150 g marcipan
150 g rørsukker
100 g blødt smør
2 æg
50 g mel
Vaniljecreme:
2 æg
30 g maizena
Korn af 1 vaniljestang
½ l sødmælk
75 g rørsukker
Derudover:
100 g grofthakket mørk chokolade
2 dl piskefløde
500 g friske jordbær
Start med at lave mørdejen. Smørret smuldres i melet, sigt flormelis i og tilsæt ægget. Ælt det hele sammen. Stil mørdejen køligt i 30 minutter før den skal bruges.
Lav mazarinmassen mens mørdejen hviler. Bland marcipan og rørsukker og rør det sammen til en ensartet masse. Tilsæt smør lidt efter lidt. Tilsæt æggene et ad gange
n under omrøring. Rør til sidst melet i.
Smør tærteformen. Rul mørdejen ud og beklæd formen. Dejen skal op til kanten. Fordel mazarinmassen oven på mørdejen. Bag kagen i ovnen ved 200 grader i ca. 25 min, nu kommes det hakkede chokolade over kagen, der nu køles af.
Lav vaniljecremen. Pisk æg og maizena sammen i en skål. Tilsæt vaniljekorn og rørsukker og pisk det let sammen. Rør mælken i og overfør til en gryde. Kog det hele op og lad det koge i ca. 1 minut under omrøring til konsistensen er tyk. Cremen tages af varmen og stilles til afkøling. Pisk fløden til skum og rør den i den kolde creme.
Læg vaniljecremen på kagen og pynt derefter med jordbær.
Gateau Marcel med abrikos
Her er den ultimative opskrift for alle chokoladeelskere. En lækker kage med masser af dejlig chokolade.
(8-10 personer)
Ingredienser:
•225 g smør, stuetempereret
•1 kg blok af Valrhona Guanaja 70% Chokolade
•250 g til kagen
•50 g til spåner på toppen af kagen
•400 g tempereres til chokoladepynt
•Resten bruges en anden god gang
•225 g sukker
•6 æggeblommer, stuetempererede
•8 æggehvider, stuetempererede
•1½ dl fløde
•4 blade husblas (3 hvis kagen skal stå til dagen efter)
•Abrikos
Fremgangsmåde:
Sæt ovnen på 170 grader.
Opblød husblassen i en skål med koldt vand. Hak 250 g chokolade, og smelt den ved lav varme i en stor gryde. Tilsæt det stuetempererede smør samt halvdelen af sukkeret, og bland godt til det har en jævn konsistens.
Tilsæt nu æggeblommerne en ad gangen og rør godt sammen.
Pisk æggehviderne ved middel hastighed til en luftig masse, mens resten af sukkeret tilsættes af 3-4 omgange.
Stop når æggehviderne danner "fuglenæb" på piskeriset, når det løftes op af skålen. Vend ¼ af æggehviderne i den lune chokolade og vend herefter resten af æggehviderne i, til det har konsistens som en mousse.
Tag 550 gram af den færdige chokolademasse fra og stil den ved stuetemperatur - den skal senere bruges til toppen.
Læg en silikonebagemåtte på en bradepande og stil en kagering med en diameter på 20 cm ovenpå silikonebagemåtten.
Hæld resten af chokolademassen i kageringen og bag den ved 170 grader i ca. 40 minutter. Først hæver kagen op i ovnen, og mod slutningen af bagetiden falder den lidt samen igen, hvilket er normalt, fordi der ikke er mel i opskriften. Når kagen tages ud, stilles den til afkøling ved stuetemperatur, hvor den falder yderligere sammen.
Når kagen er kølet af, har den trukket sig lidt sammen.
Smør den med med Abrikosmos. Fjern formen. Skær lidt af højden på den yderste kant af kagen, så den hele vejen rundt er 3 centimeter høj. Smelt husblassen i en stor gryde ved lav varme. Tilsæt lidt af chokolademoussen til toppen og vend det sammen. Tilsæt nu resten af chokolademoussen og vend det godt sammen. Pisk fløden til en let flødeskum og vend det i.
Et stykke kageplast sættes rundt om kagen. Sænk en regulérbar kagering ned over kagen og stram den ind om kagen. Hæld chokolademousse over kagen til totalhøjden er 6 centimeter. Sæt kagen på køl/frys.
Pynt:
Mens kagen bager, og efterfølgende køler, laves pynten. Start med at lave chokoladespåner, der skal drysses ovenpå den færdige kage. Læg en chokoladeblok foran dig på et skærebræt. Hold en slagterkniv på tværs af chokoladeblokken, mens bladet står vinkelret ned på chokoladeblokken. Træk/skrab nu kniven ind mod dig selv, mens den presses ned mod blokken, og chokoladen bliver til spåner. Lav så mange spåner, som du skal bruge for at dække toppen af kagen.
Lav nu en "chokoladekrone" af tempereret chokolade:
Hak 400 g. chokolade fint. Smelt ¾ af chokoladen forsigtigt over et vandbad til 48-50 grader. Resten af den hakkede chokolade kommes i en anden skål. Hæld halvdelen af den smeltede del op i skålen med den finthakkede chokolade. Lad de to smelte sammen under omrøring. Tilføj, lidt efter lidt, noget af den smeltede 48-50 grader varme del, indtil temperaturen er 31-33 grader. Dette er arbejdstemperaturen for chokoladen. Hold herefter arbejdstemperaturen ved indimellem at tilføre lidt mere af den varme del af chokoladen, eller ved at sætte den kortvarigt over vandbadet.
Temperaturen må ikke overstige 34 grader! Herved sikres et blankt udseende og et sprødt/stift knæk på den færdige chokolade.
Fyld tempereret chokolade i et kræmmerhus af bagepapir. Læg skabelonen til chokoladesnirkler under et stykke bagepapir og tegn nu chokoladesnirkler på bagepapiret.
Der skal bruges 8 chokoladesnirkler, men lav lidt ekstra, da de let kan gå i stykker. Når snirklerne er størknede, tages de af bagepapiret, vendes, og sprøjtes med tempereret chokolade på den anden side. Nu er du klar til at samle chokoladekronen.
Læg to chokoladesnirkler, spejlvendt af hinanden, ende mod ende, på den "lange led", så de tilsammen har en bredde på 18-19 centimeter. Snirklernes højeste ringe skal vende mod hinanden. Støb dem nu sammen med tempereret chokolade. Når chokoladen har sat sig, rejses de to snirkler op, og yderligere to snirkler støbes vinkelret på efter samme fremgangsmåde, så de 4 snirkler nu tilsammen danner et kryds. Slut af med at støbe de sidste fire snirkler på i de 4 mellemrum, så den færdige chokoladedekoration nu er en symmetrisk "krone".
Hæld den overskydende chokolade ud på et rent stykke bagepapir, lad det størkne og gem det til chokolademousse, varm chokolade eller lignende.
Drys den afkølede kage med chokoladespåner og sæt forsigtigt chokolade-kronen ovenpå kagen.
Velbekomme.
Scones med chokoladestykker
Jeg kan tydeligt huske at kærnemælksscones var noget af det første jeg lærte at lave i hjemkundskab i skolen – de smagte helt anderledes end min mors kerneboller, og så var der et eller andet fedt ved at trykke dem ud med et glas… Opskriften her er peppet op med ret meget smør og så god hakket chokolade (hvilket jo hjælper på det meste bagværk), og er oprindeligt fra Heibergs børnedessertcirkus. Som alt andet bagepulverbrød smager de bedst samme dag, men pga af den høje fedtprocent og chokoladen er de altså OK dagen derpå (Morten Heiberg foreslår at man rister dem på brødristeren, men med mindre man er helt vild med at skrubbe sin brødrister for chokoladerester, kan jeg ikke anbefale det). Jeg har meget sjældent kærnemælk ved hånden, men yoghurt naturel blandet med mælk virker fuldt ud ligeså godt. Jeg serverede dem som den søde afrunding på en lækker brunch, hvilket bestemt faldt i god jord – men jeg har nu også haft succes med dem som efter-svømning-snack
Scones med chokoladestykker (ca. 20 stk) 550 g mel (gerne ubleget hvedemel) 225 g smør 100 rørsukker 2 tsk vanillesukker 4 tsk bagepulver 4 dl kærnemælk (eller 2 dl yoghurt blandet med 2 dl skummetmælk) 1 nip salt 100 g god hakket chokolade
Kom mel og salt i en skål, og nulr smørret ud i melet. Tilsæt sukker, vanillesukker, hakket chokolade og bagepulver. Tilsæt kærnemælken og ælt dejen sammen (det bliver en lidt klistret dej). Kom dejen ud på et meldækket bord og klap den ud i ca. 2 cms tykkelse. tryk scones ud med et glas (4-5 cm i diameter), og fordel dem på et par bageplader. Bag dine scones ved 210 grader, næstøverst i ovnen, i ca 10 minutter (de virker bløde når du tager dem ud, men er de lysebrune i bunden, er de færdige).
Brunkager
250 g. smør
125 g. lys sirup
250 g. farin
2 tsk. Potaske
1 spsk. koldt vand
3 tsk. Stødt kanel
1 tsk. Stødt nelliker
2 tsk. Stødt ingefær
1 tsk. Stødt allehånde
60 g. syltet appelsiner i tern
25 g. usaltet pistacie kerner
150 g. hele mandler
500 g. hvedemel.
Smør, sirup og farin smeltes for middel varme til det er ca. 70 grader. Gryden tages af varmen. Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel blandes, tilføj syltet appelsin, mandler og pistacie. Potasken og vand røres sammen i en kop og tilføjes. Det hele æltes straks sammen i en røremaskine til dejen er ensartet. Dejen kommes op i en beholder 18 X 18 cm. foret med bagepapir på både bund og sider. Pres godt så den fylder formen helt ud. Læg ligeledes bagepapir som top. Afkøles ved stuetemperatur til næste dag, hvor den udskæres i 5 lange "baner". Hver bane skæres i tynde men hele skiver, bages på bagepapir ved 180 grader ca. 9 - 12 minutter. Afkøles på bagerist. Opbevares i tætsluttende dåse
Brunsviger
2,5 dl sødmælk
50 g gær
100 g smør
(blødt)
2 spsk. sukker
1 tsk. salt
1 knivspids kardemomme
600-650 g hvedemel
1 spsk. neutral olie til at smøre bradepanden
200 g smør
200 g farin
2 stk. æg
Mælken lunes til ca. 50 grader. Gær, æg, mælk, sukker, kardemomme, salt og ¾ dele af melet æltes. Brug gerne en røremaskine.
Tilsæt det bløde smør og yderligere mel, og rør til dejen er glat og smidig - meget smidig. Det er meget vigtigt ikke at tilsætte for meget mel. Dejen skal være ganske let flydende.
En stor bradepande smøres jævnt med olie, og dejen kommes direkte ned i denne.
Lad dejen "hvile" 5 minutter, inden den spredes / trykkes ud, så den fylder hele formen.Dejen hæver nu en lille time. Imens forberedes fyldet.
Smør og brun farin smeltes sammen for svag varme i en lille gryde. Massen skal være homogen (sammenhængende), inden den fordeles på den "hævede" dej.
Tryk dybe huller ned i dejen, således at fyldet flyder ned i fordybningerne. Dej med fyld hæver yderliggere 15 minutter og bages efterfølgende ved 200 grader i ca. 30 - 35 minutter.
TIP: Bemærk at bagetiden kan variere fra ovn til ovn og ved andet valg af form.
Cup cakes
Råsyltede rabarber:
100 g. skyllede fintskåret rabarber
50 g. flormelis
Dej:
200 g. sukker
200 g. blødgjort smør
½ stk. Polynesisk vanilje stang
6 stk. æg, stuetemperede
150 g. hvedemel
30 g. finthakkede mandler
evt. neutral olie til at smøre formene med!!
+ de råsyltede rabarber
Iceing:
200 - 250 g. flormelis
½ dl. pasteuriseret æggehvider
+ rabarber saften fra de råsyltede rabarber
Råsyltede rabarber:
De ordnede rabarber stykker blandes med flormelissen og trækker 1 times tid.
Dej:
Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen på bordet med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad. Vaniljesukker, sukker og blødgjort smør piskes luftigt med en håndmikser, æggene piskes med et ad gangen.
De råsyltede rabarber passeres gennem en sigte (saften gemmes til Iceingen). 2 spiseskefulde af melet drysses over de drænede rabarberstykker og vendes rundt. De melede rabarber og de finthakkede mandler kommes i dejen. Passér det sidste mel gennem en sigte, ned i dejen. Vend det hele forsigtigt rundt.
10 - 12 stk. metal (eller alu.) muffins forme smøres jævnt. Ilæg papirs muffins kapsler heri. Dejen fordeles således af papirs kapslerne er fyldt helt op, men ikke overfyldes… Bages ved 185 grader til de giver efter ved let tryk - ca. 15 - 18 minutter og afkøles let.
Iceing: Flormelissen passeres gennem en sigte. Sigtet flormelis og æggehvider piskes luftigt med en håndmikser. Tilsæt slutteligt rabarbersaften. Kom den aldrig i før du er sikker på at den er pisket luftig med æggehviderne. Iceingen fordeles på de afkølede muffins, anvend en sprøjtepose med en stjernetyl. Med en bunsenbrænder "flamberes" det øverste af iceingen en anelse. De færdige muffins må ikke stables.
Blomsterbergs hvide chokolade skum
6 personer
6 stk. smukke glas
2 bl. husblas
75 g. god hvid chokolade
0,75 dl. sødmælk
2 dl. pasteuriseret æggehvider
½ vaniljestang
1 spsk. sukker
ca. 1 ½ dl. friskbrygget afkølet kaffe
3 stk. lady fingers
+ lidt revet hvid chokolade
+ 6 knuste kaffebønner
+ 6 små friske blomster
Husblassen lægges i blød i en ½ liter iskoldt vand i en ½ time. Mælken opvarmes til ca. 75 grader. Imens hakkes chokoladen fint & kommes op i en stor skål. Halvdelen af den 75 grader varme mælk hældes over chokoladen, rør godt. Tilsæt den resterende varme mælk lidt ad gangen under stadig omrøring. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i "chokolade mælken" og smelter med. Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Korn og sukker mases sammen med en paletkniv på bordet, således at vaniljekornene skilles ad. Æggehviderne piskes stive med en håndmikser. Tilsæt vaniljesukkeret når æggehviderne er stiftpiskede og pisk yderligere et par minutter. 1/3 del af vanilje marengsen kommes op i chokolade blandingen. Rør godt. Denne vaniljemarengs - chokolade blanding kommes op i skålen med den resterende vaniljemarengs.
Vend nu forsigtigt til chokolade skummet er ensartet. Fordel straks skummet i de 6 udvalgte glas. De 6 ladyfingers halveres og dyppes enkeltvis lynhurtigt i afkølet kaffe, hvorefter de straks stikkes ned i skummet. Pres dem ned i skummet, så de ikke kan ses. Glassene stilles straks i køleskab minimum 3 timer, men også gerne til næste dag. Inden servering drysses med revet hvid chokolade, knuste kaffebønner & små friske blomster.
Hindbær lagkage
12 - 16 pers.
1 stk. springform ca. 25 cm i diameter
1 plade hvid chokolade til chokolade flager
ca. 4 dl. piskefløde til fløderosetter
12-16 stk. friske hindbær til afpyntning
Mandelbund:
100 g. pasteuriserede æggeblommer
65 g. sukker
1 tsk. bagepulver
100 g. hvedemel
50 g. mandler, fint blendede
200 g. pasteuriserede æggehvider
Hindbær fromage:
5 bl. husblas
200 g. hindbær - friske eller optøede frosne
50 g. flormelis
½ l. piskefløde
½ vaniljestang
Overtræks marcipan:
200 g. ren rå marcipan
100 g. flormelis
ca. 25 g. glukose sirup
Mandelbund:
Æggeblommer og sukker piskes med håndmikser til tyk æggesnaps. Mel og bagepulver blandes og sigtes. Dette vendes forsigtigt i "snapsen" sammen med de fint blendede mandler. Æggehviderne piskes stive, men ikke knoldede, og vendes forsigtigt med i "mandelsnapsen", stop når dejen er ensartet. Klip et rundt stykke bagepapir, præcis så stort som springformens bund og læg det i springformens bund. Fordel dejen heri og stryg den jævnt ud med en palet.
Bages ved 190 grader til bunden er godt gylden og giver efter ved tryk, ca. 20 - 30 minutter.
Afkøles helt inden kanten skæres løs med en lille glat kniv & den afkølede mandelbund kan slås ud af formen. Rengør' springformen helt.
Hindbær fromage:
Husblassen lægges i blød i 1 liter koldt vand i en ½ time. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Lidt af flormelissen og& kornene mases med en paletkniv på bordet, således at kornene skilles ad.
Hindbær, flormelis og vaniljesukker moses kort med hænderne & opvarmes i en lille gryde til 70 grader og tages af varmen. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den varme hindbær-vanilje mos. Rør godt. Kom den varme blanding op i en ren skål. Piskefløden piskes til let skum. En 1/3 del af det let piskede flødeskum kommes nu op i hindbær blandingen. Pisk hurtigt. Denne hindbær blanding kommes nu op i skålen med den resterende let piskede fløde og det hele vendes nu forsigtigt sammen til en ensartet fromage, der straks fordeles på mandelbunden som anvist i teksten: "opbygning".
Overtræks marcipan:
Alle ingredienserne æltes sammen til en ensartet masse i røremaskinen. Overtræksmarcipanen opbevares i en tillukket plasticpose ved stuetemperatur indtil den skal anvendes, dog max. en uge.
Opbygning:
Mandelbunden flækkes på midten i 2 lige tykke bunde, gør det med en stor savtakket kniv. Den nederste bund lægges igen i springformen.
2/3 dele af hindbær fromagen fordeles på bunden og den øverste bund lægges ovenpå fromagen, pres toppen godt ned til fromagen. Den resterende hindbær fromage fordeles på kagens top og stryges glat ud. Den sammenlagte kage stilles nu i køleskab til næste dag eller alternativt min. 3 timer i fryseren, hvorefter den forsigtigt befries fra formen og straks placeres på det udvalgte fad, hvorfra kagen skal serveres. Overtræksmarcipanen udrulles i ekstra flormelis, til ét langt bånd som kan nå hele vejen rundt om kagen. Sørg for, at marcipanen er til at flytte under hele udrulningen. Renskær båndet mens det ligger på bordet og mål selvfølgelig inden du skær. Lad gerne båndet være ca. 1 cm. højere end kagen. Der laves chokolade flager af den hvide plade chokolade. Brug en kokkekniv med lige skær. (Det er naturligvis også muligt at rive chokoladen på et groft rivejern). Flagerne placeres på kagens midte.
Klassisk kransekage
ca. 16 stk.
Kransekage masse:
500 g. ren rå marcipan
200 g. rørsukker
100 g. æggehvider
Glasur:
100 g. flormelis
en anelse past. æggehvider
Kransekage masse:
Rørsukker og æggehvide røres sammen. Lad det trække ca. 1 time for at opløse sukkeret. "Sukkerhviden" æltes ind i marcipanen lidt efter lidt til kransekagen er ensartet. Kransekagemassen kommes op i en stof sprøjtepose med en trekantet tylle i og sprøjtes ud på en bageplade beklædt med bagepapir, til lige store rustikke "kransekager" á ca. 50 g.
Lad disse "lufttørre" en ½ time, før de rettes op med hænderne. Med en ganske lillebitte smule vand på fingrene, formes de tørrede rustikke kransekager nu til fine ensartede kransekager. Bages ved 200 grader til de er gyldne ca. 8 - 10 minutter & afkøles.
Glasur:
Flormelisen sigtes i en skål og der kommes en anelse past. æggehvide i, mens glasuren piskes luftig og hvid med en håndmikser. Bemærk at glasuren skal være lige nøjagtig så flydende at man kan sprøjte den, men at den heller ikke må flyde sammen, når den røres i. Sprøjte glasuren kommes i et lille kornet, (et trekantet stykke bagepapir, foldet til et kræmmerhus) og der sprøjtes de klassiske striber på de afkølede kransekager. De 4 dl. piskefløde piskes til skum og kommes op i en sprøjtepose med en stor stjerne tyl i. Flødeskummet sprøjtes til smukke rosetter, 16 stk. På hver roset placeres et friskt smukt hindbær i alt 16 stk.
Lun chokoladefondant m. "blødende" hjerte
Lune Chokolade fondant m. "blødende" hjerte
4 cov.
100 g. god mørk chokolade 64%
100 g. smør
50 g. sukker
40 g. mel
100 g. æggeblomme
50 g. æggehvide
+lidt neutral olie til at smøre formene med
Rosen sorbet:
6 dl. vand
225 g. sukker
½ stk. Polynesisk vaniljestang
2 stk. store håndfulde vilde rosa rosenblade
2 spsk. pasteuriserede æggehvider
Chokolade fondant:
Chokoladen finthakkes og smeltes med smør og sukker i en skål over vandbad. Det skal kun netop smelte og ikke blive for varmt. Melet sigtes ned i chokolade blandingen, rør godt. Tilsæt blommer & hvider & rør godt.
4 stk. muffins forme ca. 6 cm i diameter og ca. 4 cm høje smøres grundigt med neutral olie. Klip strimler af bagepapir. Klip også små cirkler af bagepapir, der passer til bundens størrelse og læg dem i formene.
Dejen fyldes i de smurte og bagepapirsforede forme. De fyldte forme opbevares tildækket i køleskab indtil de skal bages - bag dem endelig først, lige inden de skal serveres - absolut nybagte og stadig lune.
Bages ved 200 grader i 9 - 11 minutter. Bemærk af fondanternes midte skal være ubagt!!. Afkøles let inden de befries for form og bagepapir.
Rosen sorbet:
Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Gem den tomme vaniljestang. Kornene mases sammen på bordet med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad.
Vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker og vand koges kort op og tages væk fra varmen. Imens skylles de friske rosenblade i rigeligt koldt vand og disse kommes direkte op i den varme lage. Læg låg på og lad det trække i køleskab til næste dag.
Den kolde rosenlage passeres gennem en sigte. Tilsæt æggehvide. Den sigtede rosenlage drejes i ismaskine. Imens stilles 4 små skåle og én flad beholder i fryseren.
Den nydrejede sorbet fordeles i den kolde, flade beholder og stilles i fryseren indtil anretningen. Har sorbet'en stået længe i fryseren, vil det være nødvendigt at lade den temperere lidt i køleskabet først, indtil den kugles til "æg" ved at dyppe en spiseske i kogende vand og lade den varme ske glide gennem sorbetén. Anvend gerne en iskugler, hvis du synes det er nemmere.
Placer hvert "æg" i de kolde små skåle.
Anretning:
Drys de lune chokolade fondanter med sigtet kakao og placér dem på store flotte tallerkner, placér sorbet skålene ved siden
Napoleonshatte
Mørdej:
300 g. hvedemel
100 g. flormelis
150 g. stuetempereret smør
1 stk. æg
Kransekagemasse:
250 g. ren rå marcipan
100 g. sukker
1 stk. æggehvide (30 g.)
Diverse:
ca. 150 g. nougat
ca. 100 g. usaltede pistacie kerner, grofthakkede
ca. 250 g. god mørk tempereret chokolade til dyp (se afsnittet chokolade generelt…) ELLER ca. 250 g. chokolade knapper (se afsnittet chokolade generelt…)
Mørdej:
Alle ingredienserne æltes sammen til en ensartet dej. Dejen stilles koldt en ½ time.
Kransekagemasse:
Sukker & æggehvide røres sammen. Lad det trække ca. 1 time for at opløse sukkeret. "Sukkerhviden" æltes ind i marcipanen lidt efter lidt til massen er ensartet.
Fremgangsmåde:
Mørdejen udrulles forholdsvist tyndt & udstikkes i cirkler, ca. 8 cm i diameter. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. I midten af hver cirkel lægges en lille smule nougat.
Kransekagemassen lægges oven på nougaten som en kugle på størrelse med en lille bordtennisbold. Tag en lille smule vand på hænderne, så hænger kransekagemassen ikke i. Anvend aldrig mel til dette formål.
Fold nu mørdejen op omkring kransekagekuglerne med ét tryk tre steder. Brug tre fingre: venstre hånds pege- og tommelfinger og højre hånds pegefinger.
Drys til sidst med lidt hakkede pistaciekerner. Bages ved 200 grader, til de er gyldne, det vil sige ca. 8 - 10 minutter. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle helt.
Stilles i køleskab indtil de dyppes i chokolade - vigtigt; se afsnittet om chokolade generelt.
Napoleonshattene kan opbevares i tætsluttende beholder på køl i ca. 3 dage eller på frys i en tætsluttende beholder i op til 3 uger.
Rødgrød "surprice"
6 stk. portionsglas (ca. 250 ml.)
"Rødgrøds-sylt":
100 g. ordnede hindbær (nippede & skyllede)
100 g. ordnede rabarber (skyllede & fint snittede)
½ stk. polynesisk vaniljestang
¾ dl. vand
50 g. sukker
½ stk. citron
3 bl. husblas
Fløde creme:
½ stk. polynesisk vaniljestang
60 g. sukker
25 g. maizena
3 dl. sødmælk
1 stk. æggeblomme
1 bl. husblas
2 dl. piskefløde
+en plade hvid chokolade - stuetemperatur!!
+en anelse stødt kanel til drys
Rødgrøds sylt:
Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv (gem den tomme vaniljestang). Kornene mases sammen på bordet med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad. Vaniljesukker, den tomme vaniljestang, vand, sukker, alt frugt og saften fra citronen koges mørt under låg, ca. 15 minutter. Imens lægges husblassen i blød i en ½ liter koldt vand. Gryden tages af varmen. Lad grøden afkøle let i 5 minutter. Vrid husblassen for vand & kom den direkte op i den stadigt varme grød, rør godt, skum af og fisk den tomme vaniljestang op. Fordel grøden i de 6 udvalgte glas (tip glassene en lille bitte smule på skrå, hvis du ønsker at sylten hælder til siden ved anretning - vær omhyggelig for ikke at svine glassene til…). Lad glassene stå fuldstændigt stille i køleskab minimum 2 timer inden cremen fyldes på… (alternativt i fryseren i 45 minutter).
Fløde creme:
Husblassen lægges i blød i en ½ liter koldt vand. Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen på bordet med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad. (gem den tomme vaniljestang). 2 af de 3 dl. mælk og den tomme vaniljestang koges op i en gryde.
Imens blandes vaniljesukker, sukker & maizena. Dette piskes men den tilbageblevne éne dl. mælk. Tilsæt æggeblommen & pisk igen. Når mælken koger kommes "vaniljeblandingen" op i den kogende mælk. Pisk mens cremen koger nogle sekunder og tykner. Gryden tages af varmen. Husblassen vrides for vand & kommes direkte op i den varme creme. Pisk godt.
Cremen kommes op i en skål og tildækkes helt med plast (husholdningsfilm der ligger direkte på cremen, så der ikke dannes kondens!). Cremen nedkøles helt i køleskab minimum 1 time. Den helt kolde creme piskes ensartet. Piskefløden piskes til let skum i en anden skål.
Creme og letpisket fløde vendes forsigtigt sammen og flødecremen fordeles nu oven på rødgrøds sylten. Lav flager af den hvide chokolade med en kokkekniv og stil flagerne elegant ovenpå flødecremen. Slutteligt sigtes en anelse kanel over.. Server desserterne kolde…..
Vanilje-havregrynskugler
Ingredienser:
175 g. havregryn
1 spsk. god kakao
100 g. flormelis
1 stk. vaniljestang, Polynesisk
225 g. stuetempereret smør
+ ca. 75 g. kokosmel til at trille kuglerne i…
Vaniljestangen flækkes på den lange led & vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases med flormelissen sammen med en paletkniv på bordet, således at kornene skilles ad.
Vaniljesukker & de øvrige ingredienser æltes godt sammen til en ensartet masse. Massen trilles til ensartede små kugler & trilles straks i kokosmel.
Opbevares i tætsluttende dåse i køleskab…
Pæretærter
8 personer
Mørdej:
300 g. hvedemel
150 g. stuetempereret smør
100 g. flormelis
1 stk. stort æg
Syltede pærer:
4 stk. store velsmagende pærer
3 dl. vand
150 g. sukker
½ stk. vaniljestang
15 hele kardemommekapsler
½ stk. citron
Vaniljecreme:
25 g. sukker
20 g. maizena
½ stk. vaniljestang
¼ liter sødmælk
2 stk. æggeblommer
Bagte Marcipansløjfer
ca. 60 g. ren rå marcipan
1 spsk. hvedemel
nogle dråber vand
Abrikosgelé:
3 blade husblas
4 stk. tørrede finthakkede abrikoser
50 g. sukker
1 dl. vand
Vanilje fraiche:
2½ dl. creme fraiche 18%
½ stk. vaniljestang
½ tsk. sukker
Mørdej:
Alle ingredienserne æltes sammen med hænderne til en ensartet dej. Stil dejen koldt en halv time inden udrulning. 8 krusede linseforme, ca. 7 cm i diameter & 2 cm i højden, fores med tyndt udrullet mørdej. Tryk dejen godt op af kanterne, så den ikke glider ned.
Syltede pærer:
Skræl pærerne og befri dem for kernehuset. Halver dem og kog dem under låg med kardemommekornene, sukker, vaniljekorn + tom stang. Stik i pærerne efter ca. 15 minutter for at mærke, om de er møre. Lad dem eventuelt koge nogle minutter endnu. Hvis de skal bruges med det samme, skal pærerne tørres med lidt køkkenrulle. Hvis de skal på køl, skal de opbevares i væden og først tørres, når de skal bruges.
Vaniljecreme:
Sukker, maizena og vaniljekorn blandes & piskes godt med 1 dl. af mælken. Til sidst tilsættes æggeblommerne. De resterende 4 dl. sødmælk koges op i en gryde med den tomme vaniljestang. Så snart mælken koger, tilsættes de øvrige ingredienser. Koges op i 5 sekunder og hældes straks i en kold beholder. Afkøles helt. Cremen skal anvendes samme eller næste dag.
Bagte marcipansløjfer:
Ælt mel og marcipan sammen med hænderne. Når det er æltet godt sammen, dryppes en ganske lille smule vand i, som æltes ind i massen. Gør en bageplade med bagepapir klar. Tril ganske tynde pølser med håndroden. De skal være glatte og fine, uden aftryk fra fingrene.
Fold pølserne til 6 sløjfer og afslut med en lille kugle, der forestiller knuden. Bag sløjferne ved 100 grader, til de er let gyldne og lidt tørre - ca. 20 minutter. Sløjferne skal bage på to plader lagt oven på hinanden, så de ikke får for meget kulør på bagsiden. Tag sløjferne ud af ovnen og lad dem afkøle. Sæt dem på pæretærterne, der er penslet med abrikosgelé.
Abrikosgelé:
Husblassen lægges i blød i ½ liter koldt vand i en ½ time. Kog abrikoserne, sukker og vand op i en gryde med låg i 15 minutter. Tag gryden af varmen og lad den stå 5 minutter. Vrid husblassen fri for vand og kom den op i den godt lune abrikosblanding. Sigt hele herligheden. Anvend geléen efter 15 minutter eller opvarm den let, hvis det er nødvendigt.
Vanilje fraiche:
Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Vaniljekorn og 1 tsk. sukker mases sammen på bordet med en paletkniv, således, at vaniljekornene skilles ad. Vanilje sukker og creme fraiche røres godt sammen og serveres kold til de lune pæretærter.
Opbygning:
Den kolde vaniljecreme fyldes i sprøjtepose & sprøjtes straks efter i formene, til de er næsten halvt fulde. Læg en halv syltet, afkølet og let aftørret pære ned i vaniljecremen. Udrul noget mere mørdej tyndt og læg det over som låg. Tryk kanterne af for overflødig mørdej. Man kan sagtens samle resterne og rulle dem ud endnu en gang.
Bages ved 190 grader, til de er gyldne- ca. 15 - 18 minutter.
Når tærterne er kølet af, befries de for formen og inden servering pensles de med abrikosgele. Straks herefter påsættes de bagte marcipansløjfer.
Kanelsnegle
ca. 20 stk.
Gærdej:
3 dl. sødmælk
50 g. gær
4 stk. store æg
1 stk. Korn fra en vaniljestang
1 spsk. stødt kanel
1 spsk. stødt kardemomme
1 spsk. stødt ingefær
100 g. rørsukker
½ spsk. groft salt
200 g. blødt smør
Passende mængde hvedemel (det er umuligt at fastsætte den præcise mængde, da mel typer er forskellige. Dejen skal være glat og smidig, aldrig tør og knoldet).
Remonce:
250 g. blødt smør
200 g. rørsukker
2 spsk. stødt kanel
2 stk. æggeblommer til pensling
+ neutral olie til at fedte formene med.
Gærdej:
Gæren smuldres i en stor skål & blandes med æg, vanilje, kanel, kardemomme, ingefær og rørsukker. Lun sødmælken & bland den sammen med salt. Bland lidt mel med og tilsæt smørret. Tilsæt mere mel og ælt det hele til en glat og smidig dej. Ælt dejen op til en stor kugle, der lægges i mel på bordet.
Når dejen har hvilet ca. 15 minutter, udrulles den i et kvadrat på ca. 50 X 40 cm. Når du ruller dejen ud, skal du sørge for at begrænse mængden af mel. Børst også overflødigt mel væk fra dejen, når du er færdig med udrulningen.
Remoncen:
Rør smørret godt med rørsukker og stødt kanel. Man kan eventuelt piske med en håndmikser. Stryg remoncen ud over hele dejen med en palet og rul dejen sammen som en roulade på den smalle led. Smør lave aluminiumsforme ca. 6 cm. i diameter, med neutral olie. Skær rouladen i 1½ cm. tykke skiver. Læg dem straks i de smurte forme. Sneglene skal nu hæve på en bageplade et dejligt lunt sted, til de er hævet til næsten dobbelt størrelse - det tager minimum 35 minutter, afhængigt af rummets temperatur. De pensles med sammenpiskede æggeblommer. Bages ved 185 grader, til de er let gyldne, ca. 15 - 18 minutter.
Fedtebrød (romsnitter)
125 g mel
125 g smør
65 g kokosmel
65 g sukker
1/4 teske hjortetaksalt
Glasur: 100 g flormelis + 1 spsk. Rom + kogende vand
Mel og hjortetaksalt sigtes og smørret smuldres heri.
Det øvrige tilsættes og arbejdes sammen til en dej
Rulles ud i pølser på jængde med pladen
Trykkes med håndfladen og bages ved 200 gr. i 10-15 min.
Mens de endnu er lune glaseres de med glasuren
og skæres ud i 1,5 cm bredde snitter
Finsk brød
200 g smør
300 g mel
80 g melis
lidt hakkede mandler i dejen
Sammenpisket æg til pensling
Tesukker+ hakkede mandler til pynt
Bland mel smør og de øvrige ingredienser til en dej
Rul det ud til en plade på 1 cm tykkelse
Skær kagerne ud - pensel med æggestrygelse
pynt med tesukker og mandler
Bag ved 200 gr c. 10-15 min.
Jødekager
375 g mel
250 g smør
125 g farin
1 æggeblomme
½ teske hjortetaksalt
æg, sukker, kanel, hakkede mandler til pynt
Ælt dejen sammen, rul den tyndt ud og udstik runde kager
Pensel dem med sammenpisket æg og drys med en blanding af
sukker, kanel og hakkede mandler
bages ved god varme 200gr. 8-10 min.
Vanillekranse
8 dl hvedemel 375 g smør 3 dl Sukker 2 1/2 dl mandler 1 æg 2 tsk. Vaniljesukker
Sæt ovnen på 200°. Smuldr smørret i melet. Tilsæt sukker og vaniljesukker. Skold, smut og finhak mandlerne. Rør de hakkede mandler i dejen sammen med ægget. Ælt dejen godt. Lad hvile i køleskabet i 1 time. Form til kranse, som lægges på en smurt eller bagepapirsklædt plade. Bages midt i ovnen i ca. 10 minutter. Lad kagerne køle af på bageristen
Brownie
Ca. 16 stk.
Du skal bruge:
150g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt (hvis du bruger saltet smør så brug kun en halv)
1 tsk vanillesukker
180g god mørk chokolade helst 70%
80g usaltet smør (eller saltet)
150g sukker
2 æg
100g groft hakkede/knækkede valnødder (evt. mandler, hasselnødder eller pistacie)
Sådan gør du:
Bland mel, salt, bagepulver og vanillesukker.
Smelt smør, chokolade og sukker over vandbad, husk at vandet ikke må røre skålen.
Hæld den smeltete masse over i en skål og rør æggene i.
Tilsæt de tørre ingredienser og rør til det akkurat er godt blandet.
Rør/fold nødderne i, kom dejen i en smurt form (ca. 20x20 cm) og bag kagen ved 180 grader i 22 min, hold godt øje for den skal være gennembagt, men så heller ikke mere.
Lækre luftige Boller
12 stk.
25gramGær
3dl. Sødmælk
100gram Smør
1tsk. Salt
1tsk. Sukker
1 Æg
600gram Hvedemel
Pensling:
1 Æg
Mælken lunes, gær,sukker, æg og salt røres ud heri. Smøret gøres medgørligt i microovnen og blandes i melet. De hele æltes sammen til dejen er glat og smidig. Hæver ca. 1 time.
Dejen æltes let igennem. udrulles til boller á ca. 100 g, der sættes på bagepapir. Efterhæver ca. 30 minutter.
Pensles med æg og bages i forvarmet ovn ved 180 grader C varmluft i ca. 20-25 minutter.
Tips:
Denne dejopskrift er direkte tyvstjålet fra Lilians "De Bedste Pølsehorn" og kan derfor af gode grunde også benyttes til fremstilling af pølsehorn. Det er faktisk de bedste pølsehorn!!
Tip: ønskes bollerne lidt sødere tilsættes dejen blot 1-2 spk. sukker.